55 000 е общият брой деца и ученици в системата на

...
</TD
>55 000 е общият брой деца и ученици в системата на
Коментари Харесай

В Пловдив: 3300 първолаци прекрачват училищния праг, 4 нови паралелки по Монтесори

55 000 е общият брой деца и възпитаници в системата на междинното обучение в общинските, държавните и частните детските градини и учебните заведения в град Пловдив за идната образователна 2023/2024.

Всички 52 общински учебни заведения (4 начални, 21 съществени, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 междинни учебни заведения и 2 професионални гимназии) ще отворят порти за 34 200 възпитаници от I до XII клас и към 600 деца на пет и шест годишна възраст, разпределени в подготвителните групи.

Броят на първокласниците във всички общински, частни и държавни учебни заведения за идната образователна година е 3300 и е почти същият, какъвто е бил и през миналата образователна година. Четири повече са паралелките в първи клас в общинските учебни заведения спрямо миналата година.

Сформирани са 3 паралелки в първи клас, които ще работят по Монтесори (в СУ " Св. Св. Кирил и Методий “ в регион " Западен “, ОУ " Екзарх Антим I “ в регион " Централен “ и СУ " Св. Седмочисленици “ в регион " Тракия “).

Общият брой деца, записани в общински, частни и държавни детски градини е 11200, а броят им в общинските детски градини е 10900, като от тях към 2500 ще постъпят в първа група.

Към 15.09.2023 година има 410 деца от Украйна, които посещават или са записани в просветителните ни институции. В детските градини са 102, а 308 в учебните заведения.

Всички общински детски градини и учебни заведения с възпитаници от I до VII клас на територията на град Пловдив са получили нужните им познавателни книжки, учебници и образователни комплекти за новата образователна година.

В 29 от общинските учебни заведения през летния интервал бяха осъществени настоящи поправки за ободряване на класни стаи и коридори – шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет, замяна на осветяване, промяна на порти, както и поправки на санитарни възли. По основни строителни действия се реализират в ЕГ " Иван Вазов “, където се построява нова спортна зала, а в постройката на ХГ " Св. Св. Кирил и Методий “ и ОУ " Княз Александър I “ се прави реновиране и консервиране на фасада, промяна на дограма, ремонт на покривна структура.

Приключва построяването на спортни площадки по програмата на МОН за Изграждане и главен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските учебни заведения 2022 година в 4 общински учебни заведения – ЕГ " Иван Вазов “, ЕГ " Пловдив “, СУ " Патриарх Евтимий “ и Математическа гимназия " Академик Кирил Попов ".

15 общински учебни заведения извършват действия по подпрограма " Облагородяване на 

дворни пространства, планиране и създаване на нови спортни площадки и/ или ремонт и узаконяване на съществуващи такива, обезпечаване на ограничения за налична архитектурна среда в общинските учебни заведения и ЦПЛР – ОДК – Пловдив “. Финансирането от страна на Община Пловдив е в размер на 561 621,40 лева

По стратегия " Облагородяване на дворни пространства, планиране и създаване на нови площадки за игра и/или поправки и узаконяване на съществуващи такива, обезпечаване на ограничения за налична архитектурна среда в общинските детски градини “ са построени и ремонтирани 12 детски площадки, облагородени са 11 дворни пространства и е ремонтиран 1 физкултурен салон. Средства по програмата за 2023 година от бюджета на Община Пловдив са 200 000 лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР